2019-11-24 14:58:24• hírek • Bede Emőke

A voksolásra jogosultak 22,85 százaléka már pecsételt

Javában zajlik Romániában az államelnök-választás, a szavazási jogukkal élni kívánó állampolgároknak még hat óra áll rendelkezésükre, hogy a megfelelő helyre ütött pecséttel adjanak hangot véleményüknek.

A Központi Választási Iroda információ szerint a legmagasabb részvételi arányt Ilfov megyében regisztrálták, ahol a választásra jogosult polgárok 40,16 százaléka járult már az urnák elé. Emellett magas részvételi arányt regisztráltak Brassó (36,06 százalék), Kolozs (35,94 százalék) és Arges (35,44 százalék) megyében is. A legkevesebben Hargita (13,85 százalék), Kovászna (15,34 százalék), Szatmár (22,85 százalék) mentek el pecsételni – derül ki a Központi Választási Iroda adataiból. 15 óráig összesen 5.719.976 választópolgár adta le voksát, 4.990.883-an az állandó választói névjegyzék alapján összeállított szavazóköri listákon, 679.982-en pótlistásként, 49.111-en mozgóurna segítségével.


Szatmár megyében alacsony a részvétel

Szatmár megyében 337 szavazóházat alakítottak ki, ahova nem kevesebb mint 313 543 szavazásra jogosult állampolgárt várnak este 21 óráig az urnához. A szavazóházak nyitását követő kilenc órában, azaz 15 óráig a BEC adatai szerint 71.675 Szatmár megyei lakos adta le voksát: 65.086-an az állandó listáknak megfelelő körzetben, 6.136-an lakhelyüktől távol, azaz pótlistás voksolóként, 453-an pedig mozgóurna segítségével. Ezzel megyénk részvételi aránya 22,85 százalékon állt vasárnap 15 órakor. Városon 38 505 állampolgár élt szavazati jogával, vidéken pedig 33 170-en. A legalacsonyabb részvételi arányt Szamosdarán jegyzik, ahol a választópolgároknak csupán 4,83 százaléka adta le voksát.


A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint eddig egyetlen szabálysértést sem regisztráltak megyénkben.
 


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség városi és megyei elöljárói is felkeresték már a szavazóházakat. Kereskényi Gábor ekkép nyilatkozott: "30 évvel a kommunizmus bukása után fontos, hogy részt vegyünk valamennyi választáson. Jobboldali, kereszténydemokrata emberként - minden kritikámmal együtt - arra a jelöltre adtam a voksomat, aki a Szövetséggel azonos európai pártcsaládba tartozik. Bízom benne, hogy végre eljön az az idő, amikor az elnök és a kormány is a társadalom jólétéért, a gazdaság fellendítéséért és a helyi közösségek fejlődéséért fog dolgozni."



Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnöke Szatmárnémetiben 10.30 órakor adta le szavazatát. „A legfontosabb az, hogy éljünk alkotmányos jogunkkal hiszen, a mi kezünkben van a döntés. Döntenünk kell. A Cotroceni Palotában, ne csak ma legyen fontos a választópolgár, hanem a következő öt év mindennapján is. Sajnos az elmúlt harminc évben, ez csak részben teljesült, függetlenül attól, hogy ki volt az elnök. Én azt várom, hogy a következő öt évben ez az ország egy kicsit kiegyenesedik és minden állampolgára fontos lesz a soron következő államelnöknek. Egy normális, külföldön is elfogadott országra van szükség, de a legfontosabb az, hogy aki bent él az országban, annak legyen egy élhetőbb környezete.” - mondta Pataki Csaba.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: